”Vi har haft systemet i flere år efterhånden, og jeg bruger det rigtig meget i min dagligdag,” indleder Anja Arentoft Jelle.
Anja har arbejdet som sygeplejerske i akutmodtagelsen på OUH i cirka ti år, de seneste seks måneder som basissygeplejerske, og hun er på en stor del af sine vagter ansvarshavende. I en toårig periode stod hun også for skemalægningen for de rundt regnet 170 medarbejdere og varetog desuden den daglige drift i samarbejde med oversygeplejerskerne i relation til bl.a. sygemeldinger, ekstrabemanding ved særlige begivenheder samt afvikling af ferie. Endelig har hun i perioder af sit arbejdsliv haft sin gang på andre sygehusafdelinger og har derfor god indsigt i, hvordan arbejdet og dagligdagen forløber der også.
Anja har med andre ord stor praktisk indsigt i travlhed, bemanding og planlægning inden for sundhedsvæsnet. Og her kommer Praemostros system ind i billedet.
”Den store Praemostro-skærm, vi har hængende på gangen i akutmodtagelsen, giver først og fremmest et nemt og hurtigt overblik over, hvornår vi kan forvente travlhed på afdelingen. Vi mødes dagligt i en halvcirkel omkring skærmen, så vi allerede fra begyndelsen af dagens eller nattens arbejde ved lidt om, hvordan vagten vil forløbe rent travlhedsmæssigt,” fortæller Anja.
”Jeg har lige fra starten været virkelig nysgerrig på systemet og dets evner, og jeg vil sige, at det på ingen måde har skuffet mig. Det overrasker mig gang på gang, hvordan det er som at kigge ind i en krystalkugle, for hvordan søren kan systemet vide, hvordan indtaget i afdelingen bliver på en helt almindelig tirsdag?” spørger hun retorisk.
Men den er god nok. Systemet regner travlheden på afdelingen ud med 95% sikkerhed, hvilket i praksis betyder en lille kalkuleret fejlmargin på plus/minus én patient i timen.
”Det er altså ret sikkert,” pointerer Anja. ”Jeg har derfor over tid lært, at jeg ret præcist kan regne med graferne, og det er en kæmpe hjælp i hverdagen at kunne have tillid til de tal,” bedyrer hun.
Indsigten bruger Anja og kollegerne i høj grad i planlægningen og den daglige drift på afdelingen.
”Systemet er nyttigt på så mange plan. Det kan først og fremmest hjælpe os med at se, om vi er nok – eller for mange – medarbejdere på arbejde på en vagt. Ser der ud til at blive ekstra travlt, kan vi kalde flere på arbejde – og omvendt. Har vi en ekstra travl dag med mange patienter, kan kurverne på skærmen være med til at give os lidt ro i maven, for eksempel i forhold til hvornår vi kan holde en pause eller spise – eller måske nå noget undervisning. Nogle gange kan vi omvendt se, at travlheden varer ved, og så kan vi i tide nå at få nogen til at blive eller sende bud efter andre. På den måde hjælper systemet os med at give arbejdsdagen noget struktur, et praktisk pejlemærke, der virkelig giver ro i maven i en uforudsigelig hverdag,” forklarer hun.
Som erfaren sygeplejerske har Anja ofte kolleger med rundt til oplæring på afdelingen.
”Det kan for eksempel være medicinstuderende, elever eller nyuddannede læger eller sygeplejersker,” fortæller hun. ”Også i den situation er Praemostros system en stor hjælp; for det hjælper mig med at afgøre, hvornår der er tid til oplæring, og hvornår jeg sandsynligvis skal af sted til et traume eller noget andet. Det giver os en forudsigelighed i en ellers uforudsigelig hverdag.”.
En anden helt konkret betydning, Praemostros system har haft for akutmodtagelsen på OUH, er, at det historiske datasæt over tid har vist, at travlheden generelt er mere udtalt fra klokken 15 til 19 end fra klokken syv til ti om morgenen og formiddagen.
”Vi er derfor nået dertil, hvor basisbemandingen på afdelingen helt grundlæggende er blevet ændret, så der er færre sygeplejersker på job om morgenen og flere om eftermiddagen og først på aftenen,” fortæller Anja. ”Det var nok ikke nødvendigvis noget, man havde turdet ændre, hvis ikke vi havde så god evidens for, at det er sådan, det er i praksis.”
”Helt grundlæggende kan jeg varmt anbefale Praemostros system til afdelinger, hvor der er store – og ellers uforudsigelige – udsving i travlheden. Jeg er superbegejstret! Jeg synes, det er spændende og visionært – og tilmed dokumenterbart! Det er i den grad en god brug af skatteborgernes penge,” konkluderer Anja.
Dét kan Praemostros system ifølge Anja hjælpe dig med: