Sune Laugesen, der er uddannet læge, har siden 2013 været ansat på akutmodtagelsen FAM på Odense Universitetshospital (OUH). Her er han i dag uddannelsesansvarlig og ledende overlæge med afsæt i sine specialer akutmedicin og almen medicin. Derudover er han ekstern lektor på Syddansk Universitet samt Ph.d.-studerende.
I sit arbejde på akutafdelingen på OUH benytter Sune hver dag forudsigelserne fra Praemostros system, og han anser det for en stor hjælp i dagligdagen:
”Grundlæggende forudsiger systemet antallet af indkommende patienter i de kommende timer, så vi kan forvalte de ressourcer, vi har, så optimalt som muligt. Det gælder både i relation til bemandingen i form af læger og sygeplejersker, men også hvad angår sengepladser til patienterne,” indleder han.
”Praemostros system er et rigtig vigtigt redskab for os hver dag, time for time, da det gør det muligt for os at opretholde den bedst mulige patientsikkerhed. Har vi for travlt, og er vi ikke optimalt forberedt på travlheden, så risikerer vi, at det går ud over behandlingen af patienterne, fordi personalets arbejde vanskeliggøres på flere plan. Og dét kan for eksempel betyde nedsat kvalitet i beslutningstagningen og i empatien. På den vis kan travlhed være en potentiel trussel mod patientsikkerheden,” forklarer han.
Men hvad er det egentlig, der sker, når der er for travlt? Jo, så risikerer man, at patienterne venter og venter og venter, at nogen ikke behandles i tide, at man løber tør for sengekapacitet, at medarbejderne bliver forvirrerede og på sigt måske ligefrem stressede eller udbrændte, at de prioriterer forkert og træffer mindre gode beslutninger. Og det gavner – af indlysende årsager – ingen. Tværtimod.
”Med Praemostros prædiktionssystem har vi en meget præcis indikation på, hvornår vi får travlt, og det betyder rigtig meget for, hvordan vi arbejder her og nu. Det hjælper os med at svare på spørgsmål som for eksempel: Hvornår har vi tid til at spise? Skal vi kalde ekstra ressourcer ind? Hvad har højest prioritet lige nu? Hvad kan vente? Hvor travlt har jeg med den enkelte patient? Når vi ved, hvordan timerne nogenlunde vil forløbe, kan vi gøre os klar til de bølger af travlhed, der måtte komme. Og det er ekstremt rart at flyve foran flyet, som vi plejer at kalde det,” pointerer Sune.
Når man ved, hvornår der bliver travlt på en vagt, er man i langt højere grad i kontrol. Og det er præcis det, Praemostros system er i stand til at bidrage med qua forudsigelserne.
”Når man er mentalt forberedt på noget, kan man holde til meget mere, end hvis det kommer som en overraskelse. Kontrol giver overblik, overskud og godt humør, mens overraskelse og følelsen af mangel på kontrol kan skabe frustration, udhule effektiviteten og så videre,” bedyrer han.
Helt lavpraktisk bruger Sune Praemostros system på den måde, at han orienterer sig på den store skærm, der hænger i afdelingen, ved en vagts begyndelse – og derefter cirka en gang i timen. Med det indblik og overblik, som graferne giver, kan han informere sine kolleger, hvis der fx er en stor travlhedsbølge på vej, sørge for en optimal anvendelse af de nuværende ressourcer samt eventuelt kalde ekstra personale ind.
”Praemostros system er en stor hjælp for os i hverdagen! Det øger patientsikkerheden og medarbejdernes trivsel,” konkluderer han.
Sunes tre gode råd til personale, der ofte har travle vagter:
Hvordan påvirker travlhed et menneske?
Der er naturligvis forskel på at have én eller et par travle vagter og så på at arbejde i et miljø, hvor travlhed er et grundvilkår. Som fx på en akutafdeling på et sygehus. Grundlæggende kan man dog sige, at akut og/eller vedvarende travlhed kan have en lang række mindre gode konsekvenser for mennesker, både fysisk og mentalt. Nogle af dem er disse: